Je kunt supergeheugen kweken

Vreemde talen leren wordt een makkie


herinneren, geheugen

Een goede schaakgrootmeester kan wel twintig partijen blind simultaat spelen. Elk bord gaat het geheugen in en wordt op het juiste moment opgeroepen. Andere mensen leren binnen een dag een half woordenboek in een vreemde taal uit hun hoofd. Het zijn voorbeelden van een supergeheugen, een brein waarin veel meer informatie lijkt te passen dan bij normale stervelingen. Maar wie denkt: dat kan ik nooit, er is goed nieuws.

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben ontdekt dat ook gewone mensen hun geheugen kunnen trainen om meer te onthouden dan normaal. Ze deden een experiment met 23 proefpersonen die een woordenlijst in een voor hen vreemde taal te onthouden kregen. Zonder speciale training wisten mensen gemiddeld 26 woorden te stampen. Maar na een geheugentraining ging dat omhoog naar 62.

In de tussentijd hadden de proefpersonen de Loci-Methode geleerd. Dat is een techniek om een woord te koppelen aan een plek, zoals een plein of gebouw. Wie iets uit het geheugen moet halen, gaat in gedachten op reis naar die plekken. Het is dezelfde techniek die ook wordt toegepast door deelnemers aan geheugenkampioenschappen – ja die heb je.

Een aantal toppers uit de geheugensport werden ook in het laboratorium onderzocht. De onderzoekers wilden weten wat er in hun brein gebeurt als ze hun geheugen vullen met gegevens. Het bleek dat ze bijzonder goede verbindingen hadden tussen hun prefrontale cortex en de rest van het brein. In de prefrontale cortex zit het ruimtelijk inzicht. Dat toont aan dat ze daadwerkelijk geheugen en beweging met elkaar verbonden hebben.

Die verbinding is dus te trainen, concluderen de onderzoekers. Als amateurs hun geheugen voor vreemde woorden al binnen korte tijd kunnen verdubbelen, dan moet het mogelijk zijn om het geheugen nog sterker te maken met een vast regime van training. Vreemde talen leren wordt dan een eitje, boodschappenlijstjes zijn niet meer nodig.