Je kat zit in je brein


Leuke dieren, katten. Beetje spinnen, beetje aaien, zo nu en dan achter een papierpropje aanhollen. Oh, en ze kunnen letterlijk in je brein kruipen. Katten dragen bijna altijd de parasiet Toxoplasmosis gondii in zich. Die kan zich ook in mensen nestelen, vooral als die mensen in aanraking komen met de uitwerpselen van katten.

Tot nu toe werd aangenomen dat toxoplasmose geen effect had op mensen, alleen op ongeboren kinderen. Vandaar dat zwangere vrouwen de kattenbak niet mogen schoonmaken. Maar afgelopen jaar is er een hoop onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat we die theorie bij moeten stellen.

Toxoplasmose zorgt voor piepkleine cystes in de hersenen. Die blijken menselijk gedrag te beïnvloeden. Mannen worden er rustiger van en meer teruggetrokken. Vrouwen vinden mannen met toxoplasmose onaantrekkelijker. Bij vrouwen heeft de ziekte het omgekeerde effect. Die worden voor mannen aantrekkelijker en seksueel avontuurlijker. Vrouwen lopen door toxoplasmose ook een grotere kans op schizofrenie en verkeersongelukken.

Hoe dat komt, is uitgezocht door de universiteit van Dresden in Duitsland. Volgens onderzoekers van deze universiteit zorgt toxoplasmose dat er meer dopamine in meer delen van de hersens wordt aangemaakt. Dopamine zorgt onder andere voor het gevoel van beloning als we iets aangenaams doen. Maar deze neurotransmitter kan ook voor complexere emoties zorgen.

Ongeveer een derde van de wereldbevolking heeft toxoplasmose, schatten wetenschappers. Die worden waarschijnlijk allemaal beïnvloed door de ziekte. En ze leven er potentieel korter door. De Duitsers ontdekten ook dat toxoplasmose het immuunsysteem aantast, zodat het bij een zware ziekte eerder opgeeft.

Het onderzoek staat in de database PubMed.