Je kat is een neuroot


kat

Voor sommige mensen is het waarschijnlijk geen grote verrassing, maar katten zijn neurotisch, dominant en impulsief. Dat zeggen onderzoekers van de Schotse University of Edinburgh na een vergelijking met in het wild levende grote katten als tijgers, wilde katten en leeuwen. Tot hun verrassing lijken al die katachtigen qua karakter op elkaar. Maar huiskatten springen er uit als het gaat om neurotisch gedrag.

Sterker nog, huiskatten zijn volgens het onderzoek ‘angstig, onzeker, gespannen en bang van mensen. Dat komt doordat katten solitaire dieren zijn, die worden gedwongen in een sociale setting te leven met mensen. Dat brengt veel stress met zich mee, omdat ze niet weten hoe dat moet. Zeker omdat we ze ook nog regels opleggen, als het niet vernielen van meubels, die ze niet snappen.

Vooral leeuwen vertonen dat soort gedrag ook. Maar die leven meestal in het wild en hoeven zich niets van regels aan te trekken.

Volgens de onderzoekers gaat het om gemiddelden. Sommige katten zullen na verloop van tijd best een goede relatie opbouwen met hun eigenaren, terwijl anderen altijd angstig in een hoekje zullen zitten. Ze raden wel aan om katten op de juiste manier te benaderen. Dat wil zeggen, niet als een hond, die je kunt africhten. En een gek pakje aantrekken is natuurlijk helemaal uit den boze.

Het onderzoek is verschenen in Journal of Comparative Psychology.