Je hersens verprutsen je dieet


crackers

Afvallen? Dan is het geen goed idee om je calorie-inname ineens sterk te beperken – ook wel bekend als diëten. Het lichaam reageert daarop door ineens veel minder energie te verbruiken. Netto val je dus weinig of niets af. Dat zeggen biologen van de universiteit van Cambridge (GB) na een studie op muizen.

Dat diëten vaak inefficiënt is, was al bekend. Hoe minder voedsel je tot je neemt, hoe minder je verbrandt. Dankzij dit onderzoek weten we ook waarom. De onderzoekers testen de rol van een groep neuronen in een hersengebied bekend als de hypothalamus. Deze AGRP-neuronen zijn bekend om hun belangrijke rol bij de regulering van de eetlust: wanneer ze geactiveerd zijn, maken ze ons hongerig, maar als ze volledig worden geremd, kan dat leiden tot anorexia.

Het team gebruikte een genetische truc om de AGRP-neuronen ‘aan’ en ‘uit’ te schakelen in muizen, zodat ze de honger en energieverbruik van de beestjes snel konden manipuleren. Ze hebben de muizen in speciale kamers bestudeerd waar ze precies konden meten hoeveel energie een muis gebruikt. Ook waren de beestjes geïmplanteerd met sensors om hun temperatuur op afstand te meten, nog een manier om te zien hoeveel energie ze gebruiken.

De wetenschappers ontdekten dat wanneer de muizen op ‘dieet’ gingen, dus minder voedsel kregen, de AGRP-neuronen zichzelf inschakelen en zorgen dat het lichaam energie gaat besparen. Kreeg een muis wel weer gewoon eten, dan schakelden de AGRP-neuronen zichzelf weer uit. Ze fungeren dus als een soort noodmaatregel bij ondervoeding.

Evolutionair is dat een handig trucje, je kunt er een tijd van schaarste door uitzitten. Zelfs mensen die dagen niets eten, vallen niet bijzonder veel af. Maar voor de moderne te zware mens is het onhandig, want die wil juist van overtollige energie af. Hoe doe je dat dan wel? Iets minder eten en flink meer sporten, concluderen de onderzoekers. Want hoger energieverbruik heeft geen invloed op de neuronen.