Je eet en drinkt de hele dag plastic


je eet en drinkt plastic

Plastic is overal om ons heen. In de lucht, de zee en zelfs in ons voedsel en drinken. Daardoor krijgen we per jaar tot 121.000 stukjes microplastic binnen. Dat zijn fragmentjes van 130 micrometer en kleiner. Sommige zijn met het blote oog niet eens te zien. Tot die conclusie komen onderzoekers van de University of Victoria in Canada.

Het plastic zit onder andere in vis, honing, zout, alcohol en water. Maar het zit ook in de lucht, we produceren zoveel plastic dat het overal om ons heen zweeft. Wie ademt, krijgt het binnen. Het ergste is water in plastic flesjes. Daar drijft zoveel van het spul in, dat je je ingewanden er zo ongeveer mee plastificeert.

De dramatische cijfers blijven maar komen in het Canadese rapport, dat is gepubliceerd in het vakblad Environmental Science & Technology. De wetenschappers schatten dat de gemiddelde westerling 15 procent van zijn calorie├źn tegenwoordig uit plastic haalt. En die schatting zit nog aan de voorzichtige kant, zeggen ze zelf. Het gaat onder andere om polypropyleen, nylon en polyethyleen terefthalaat.

Er drijven 32 stukjes plastic in je biertje. 4,2 in een liter kraanwater. Degene die alleen water uit plastic flesjes drinkt, haalt zo 90.000 stukjes op jaarbasis binnen.

Wat doet dit met een mens? Dat weet de wetenschap nog niet. Veel stukjes zullen het lichaam via de achterkant weer verlaten, maar ongetwijfeld blijft er ook veel achter. Wat dat op lange termijn doet met het weefsel, is een uitstekende vraag.