Je drinkt wijn! Maar weet je ook wat je drinkt?


Wanneer ben je een echte wijnkenner? Wetenschappers komen met een antwoord.

Wanneer ben je een wijnkenner: als je een fles van 30 euro kunt onderscheiden van een fles van 5 euro, of als je kunt uitleggen waarom de wijn smaakt zoals hij smaakt?

Het laatste aspect is in ieder geval erg belangrijk, en onderscheidt een wijnkenner van een gemiddelde wijnconsument, beweren onderzoekers van de Lincoln Universiteit in Nieuw Zeeland en het Sociale Psychologie Laboratorium in Parijs.

Echte wijnkenners proeven waar de wijn vandaan komt, en op welke grond de druiven hebben gestaan.

39 wijnkenners en 30 wijnconsumenten namen deel aan het onderzoek. Ze moesten verschillende wijnen proeven en vervolgens uitleg geven over de complexiteit. De professionals koppelde de complexiteit van een wijn aan factoren als wijnstokken, het soort bodem, de verwerking van de druiven en het proces waarop de wijn tot stand is gekomen. De verklaringen van de wijnconsumenten waren een stuk minder diepzinnig en grotendeels gebaseerd op de ervaring van het proeven en de waargenomen kwaliteit.

Wil je overkomen als een echte wijnprofessional, dan kom je er niet met zogenaamd intelligente zinnetjes als ‘Ik proef een volle fruitige wijn, met vanilletonen en een lange nadronk’, maar dan zul je toch enige kennis moeten tonen over de herkomst van de druiven en het productieproces.

Uit eerder onderzoek van de Universiteit van California bleek al dat ‘normale’ mensen heel moeilijk de kwaliteit van wijn kunnen beoordelen. Zo bleken proefpersonen wijnen kwalitatief hoger in te schatten naarmate de wijn duurder was. Tot grote verrassing van de onderzoekers waren ook de hersenen te misleiden. Een hogere prijs leidde automatisch tot een hoger zuurstofgehalte in de orbitofrontale cortex, een deel van het brein dat betrokken is bij het ervaren van genot. Als klap op de vuurpijl werd, wanneer de prijzen niet werden genoemd, de goedkoopste wijn als beste beoordeeld.

Bron: Food Quality and Preference, en Jounal of proceedings of the national academy of sciences Foto: heatheronhertravels.