Je bent wat je moeder eet


Het embryo lijdt onder de zwaarlijvigheid van zijn moeder, beweren Belgische wetenschappers.

Wat en hoeveel de moeder eet tijdens haar zwangerschap, is van invloed op hoe haar kind zich ontwikkeld. Zo zou schaarste in de buik gek genoeg niet leiden tot een dunne maar eerder tot een dikke baby. Uit een grootschalig onderzoek onder hongerwinterkindjes is bovendien gebleken dat kinderen die verwekt zijn in de hongerwinter, zestig jaar later vaker kampen met overgewicht en hoge bloeddruk.

Ook zou het dieet van de aanstaande moeder invloed hebben op de smaakvoorkeuren van haar kroost, blijkt weer uit een ander onderzoek. Moeders die veel wortels eten tijdens hun zwangerschap, krijgen baby’s die heerlijk smullen van een wortelprakje.

Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen waren benieuwd of zwaarlijvigheid van de moeder ook van invloed is op de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Eet niet excessief veel vet als je zwanger bent of het probeert te worden

De onderzoekers ontdekten dat eicellen die blootgesteld werden aan hoge concentraties vrije vetzuren, zich niet wilden ontwikkelen. En als er toch een embryo werd gevormd, dan was dat van significant slechtere kwaliteit omdat het aanzienlijk minder cellen bevatte dan een gezond embryo. Hoewel het onderzoek was uitgevoerd op melkkoeien, kunnen deze bevindingen het vruchtbaarheidsprobleem bij vrouwen met stofwisselingsproblemen verklaren, beweren de onderzoekers.

Mensen obesitas, diabetes of chronische stress hebben vaak hoge concentraties verzadigde vetzuren in hun bloed. Dit onderzoek toont aan dat deze verhoogde vetzuurconcentraties de vruchtbaarheid verminderen en kwaliteit van het embryo aantasten.

De volgende stap is te kijken of een hoge concentratie vet ook van invloed is op de gezondheid en ontwikkeling van een kind. Onderzoek met muizen wijst wel al in die richting.

Bron: Universiteit Antwerpen. Foto: Keeweeboy, dreamstime