Je bent nu het slankst


weegschaal

Goed nieuws: je bent deze tijd van het jaar het lichtst. Slecht nieuws: vanaf nu wordt je langzaam weer wat zwaarder. Uit een studie van Tampere University of Technology in Finland blijkt dat het gewicht van mensen door het jaar heen een opmerkelijke overeenkomst vertoont, waarbij lichter en zwaarder worden volgens een vast patroon gaan.

Ze ontdekten dat patroon door het gewicht van drieduizend mensen in de VS, Japan en Duitsland te meten. De metingen waren zeer precies, de deelnemers ontvingen een digitale weegschaal die via wifi exact doorgaf wat iedereen woog. Uit de data bleek dat feestdagen slecht zijn voor het gewicht, waardoor er regionale verschillen bestaan. Zo worden Amerikanen iets zwaarder na Thanksgiving en hebben de Japanners wat dikkere buiken na de Gouden Week feestelijkheden in mei.

Maar deze variaties spelen een relatief kleine rol. Belangrijker is de toename in gewicht richting het einde van het jaar en de lange afvalrace daarna tot eind september. Blijkbaar willen inwoners van de drie landen allemaal in een bikini of zwembroek passen. Het gaat maar om gemiddeld een kilo, maar toch raken we dat gewicht ieder jaar kwijt om het weer terug te krijgen vanaf oktober.

Door de jaren heen zijn de Europeanen en de Amerikanen gemiddeld veel dikker geworden, maar de jaarlijkse toe- en afname van gewicht ging desondanks gewoon door.

Het onderzoek is gepubliceerd in de New England Journal of Medicine.