Je bent leuk, maar ben je ook slim?


dreamstime_xs_29801413

Mannen prefereren tegenwoordig bij vrouwen steeds vaker intelligentie boven schoonheid. Een nieuwe studie ondermijnt de fundamenten van een wijdverspreide theorie dat onze paringvoorkeuren worden gedomineerd door de biologie. Borsten en billen zijn uit, hersens zijn in.

De wetten van de partnerkeuze zouden veranderen met de toenemende gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dat concluderen het Instituut voor Psychologie van de Universiteit van Innsbruck (Oostenrijk) en Northwestern University (VS) na een analyse van honderden andere studies die de afgelopen jaren zijn gedaan naar onze keuze voor een levenspartner.

Dat zet nogal wat eerdere theorieën op losse schroeven. Partnerkeuze was altijd makkelijk te verklaren. Een man zocht een slanke vrouw met mooie rondingen en een gladde huid. Allemaal tekenen van gezondheid en vruchtbaarheid. Vrouwen letten op brede schouders, gelijkmatige gelaatstrekken en een zekere mate van gespierdheid, tekenen dat zijn vruchtbaarheid en genetische pakketje ook in orde zijn.

Maar schijnbaar stappen we daar vanaf. Onze partnerkeuze is te beïnvloeden door de omstandigheden, weten we al langer. Zo kiezen mannen tijdens een recessie of oorlog voor wat stevigere vrouwen. Vrouwen laten hun keuze afhangen van hun eigen vruchtbaarheid en immuunsysteem. Die flexibiliteit gaat dus zelfs zo ver dat we geestelijke eigenschappen belangrijker vinden dan lichamelijke.

In onze huidige samenleving zijn bepaalde attributen, zoals het vermogen om te kunnen vechten of een langdurige voettocht te maken schijnbaar niet meer zo belangrijk. Wie nu een goede ouder zoekt voor het eigen nageslacht, weet dat hersens een veel belangrijkere rol spelen bij het vooruitkomen in de samenleving. En daarmee is slim ineens sexy.

Het onderzoek is verschenen in het European Review of Social Psychology.