Japanse vulkaan bedreigt stad


kagoshima

Geologen worden steeds beter in het voorspellen of een vulkaan uit zal barsten. Vulkaanonderzoekers van de universiteit van Exeter (GB) geven nu een zeer duidelijke waarschuwing af aan de inwoners van de Japanse stad Kagoshima, met 605.000 inwoners ongeveer even groot als Rotterdam.

Niet ver van de stad ligt de vulkaan Sakurajima. Die is voor het laatst in 1914 uitgebarsten, een eruptie die geldt als een van de krachtigste van de twintigste eeuw. Toch kwamen toen slechts 58 mensen om. Er waren toen ook maar 60.000 inwoners, sinds die tijd is de stad flink gegroeid, zodat de kans op dodelijke slachtoffers veel groter is.

Sinds 1914 worden metingen gedaan in de Aida-krater van de vulkaan, waaronder een gigantisch magmareservoir ligt. De krater is de laatste tijd flink aan het opzwellen, een teken dat de magmakamer zich aan het vullen is en wordt opgeblazen als een ballon. De laatste keer dat zoiets gebeurde, was in 1914. Sindsdien zijn er wel uitbarstingen geweest, in 1967 en 1991 bijvoorbeeld, maar dat was meer een kwestie van stoom afblazen door de vulkaan. Nu kan de druk – net als in 1914 – nergens heen.

Momenteel stroomt jaarlijks 14 miljoen kubieke meter magma in de kamer, ongeveer de inhoud van de Rotterdamse kuip. Het duurt op die manier 130 jaar voor de vulkaan om zichzelf tot zijn maximale grootte op te blazen, berekenden de geologen uit Exeter. Dat betekent dat we nog 25 jaar verwijderd zijn van een nieuwe uitbarsting.

Maar het kan ook eerder gebeuren, het is moeilijk om precies te zijn. De onderzoekers roepen de autoriteiten in Kagoshima dan ook op om alvast grootschalige evacuatieplannen op te stellen. Een uitbarsting als in 1914 kan nu tienduizenden doden kosten. Een dergelijke uitbarsting kan morgen plaatsvinden, of pas richting het midden van deze eeuw.

Maar hij komt, schrijven de onderzoekers in Scientific Reports.