Japans eiland verdwijnt in golven


verdwenen eiland

Japan is een eiland kwijt, heeft een schrijver van een boek over eilanden ontdekt. De Kustwacht is aan het zoeken, maar waarschijnlijk is het onder de golven verdwenen. Esanbe Hanakita Kojima moet dus van de kaart worden gehaald, hoewel het online al niet te vinden is (foto). Gelukkig was het onbewoond, maar het drama voor Japan is er niet minder door.

Het eiland zorgde er namelijk voor dat de territoriale wateren van het land iets groter waren. Het lag namelijk vlakbij de zeegrens van Japan met het Russische schiereiland Sachalin. Zonder het eiland is er dus minder te vissen voor de Japanners. Dat beïnvloedt vooral de lokale vissers.

De grote vraag is echter of het wel een eiland was. Volgens Japanse kaarten uit 1978 zou het 1,4 meter boven het water uitsteken. Maar vaak is het niet bezocht. Vissers meden de buurt volgens de lokale media, omdat het ding moeilijk te zien was en je er op kon vastlopen. Dat betekent dat het misschien niet meer dan een rif was.

Eilanden verdwijnen constant. De Solomoneilanden zijn de afgelopen jaren al elf stukjes land aan de golven kwijtgeraakt. Vulkanisme of erosie verzwelgt ze. Andere eilanden staan eeuwenlang op kaarten, maar blijken nooit te hebben bestaan. Zeelui hebben ze verzonnen of ze zijn het gevolg van slechte waarnemingen. Gelukkig ontstaan er ook steeds weer nieuwe eilanden. Japan heeft daar in het verleden juist van geprofiteerd, zoals met het nieuwe eiland Nishinoshima.