Japan vuurt ruimtekanon af


De Japanse ruimtevaartorganisatie Jaxa heeft als test een ruimtekanon afgevuurd. Alles werkte volgens plan. Ze zijn daarmee prima op koers om in 2018 een belangrijk experiment uit te voeren. Dan wordt het ruimtekanon buiten de aardse dampkring in stelling gebracht om een metalen kogel af te vuren op de asteroïde 1999JU3.

Het ruimtekanon zal volgend jaar vanuit zuidelijk Japan worden gelanceerd aan boord van een H2A raket. Vervolgens is het ding vier jaar onderweg naar de asteroïde die – zoals de naam al zegt – in 1999 werd ontdekt. Daar aangekomen zal het kanon worden afgevuurd zodat een kogel zich in het stuk ruimtepuin kan boren. Daarbij zal een hoop stof en gesteente los komen.

Dezelfde sonde die het kanon bevat zal die stenen moeten ontwijken en in de krater afdalen die ontstaat door de impact. Daar verzamelt het gesteente en worden metingen gedaan om de samenstelling van de asteroïde te meten. Dan wordt het technische hoogstandje afgesloten doordat de sonde terugvliegt naar aarde, waar de monsters van het gesteente worden onderzocht. Dat moet in 2020 gebeuren.