Japan stukje groter geworden


In de Stille Oceaan, 1000 kilometer zuidelijk van Tokio is Japan gegroeid. Afgelopen najaar piepte daar een actieve vulkaan boven de golven uit. Nu is daaruit een echt eiland gegroeid. Dat eiland is nog niet klaar met groeien, het blijft in omvang toenemen en zal mogelijk eens leven kunnen gaan bevatten.

De Japanners hebben het Niijima genoemd en ze zijn er dolblij mee. Hoe groter het eiland wordt, hoe groter hun aanspraken op de zee rondom, inclusief eventuele gasvelden en vis. Ze kunnen hun lol op. Inmiddels heeft het nieuwe eiland het buureiland Nishinoshima (weinig meer dan een rotspunt, ontstaan in 1973) opgeslokt. Oorspronkelijk lagen er 500 meter tussen de twee eilanden.

Het eiland is ontstaan omdat op die plek de zeebodem onder de continentale plaat van Azië duikt. Daardoor smelt steen om tot magma, dat een uitweg zoekt. Langs de hele rand van het continent zijn zo eilanden onstaan. Deze Izu-Bonin-Mariana-Boog heeft ook bewoonde eilanden opgeleverd. Op 130 kilometer van Niijima ligt het eerste bewoonde eiland.

Experts van de Japan Meteorological Agency JMA denken dat het eiland blijft bestaan. Ze blijven het in de gaten houden en metingen doen.