Januari: scheiden maar!


Lang sluimerende onvrede komt in januari naar buiten. Foto: © Evgeny Shevchenko | Dreamstime.com
Vandaag gaan weer veel mensen naar de rechter om hun huwelijk te laten ontbinden. Januari is de scheidingsmaand bij uitstek, een derde van alle huwelijken gaat in de eerste maand van het jaar kapot. Stellen hebben net een verschrikkelijke feestmaand achter de rug of gingen al ruziënd de skihelling af. Als alles achter de rug is rest er maar één conclusie: we moeten uit elkaar.

Ieder jaar hakken in januari 35.000 mensen de knoop door om te scheiden. Vorig jaar waren het er ineens minder, 31.000 volgens het CBS. Voor dit jaar verwachten de statistici echter een veel groter getal.

Dat het aantal januarischeidingen vorig jaar lager lag is logisch. In economisch onzekere tijden blijven mensen langer bij elkaar. Bovenop alle financiële ellende willen ze niet nu ook nog een scheiding doormaken. Maar dat effect duurt maar even, een slecht huwelijk houdt geen stand, economische crisis of niet.

Dus is de kans groot dat je mensen kent -buren, ouders, vrienden, collega’s – die deze maand besluiten een punt te zetten achter hun relatie. Vooral maandag, vandaag dus, is daarbij favoriet.