Cameron diepste soloduiker


James Cameron, de maker van Avatar, heeft de diepste soloduik ooit gemaakt. Zijn duikbootje bereikte 10.898 meter.

Cameron is afgedaald in de Marianen-trog, het diepste punt ter wereld. Onder dit stukje Stille Oceaan hebben bewegende stukken aardkorst een meer dan elf kilometer diepe sleuf uitgeslepen. Het is daar pikkedonker en de waterdruk is immens. Nu zijn er voor het eerst door een mens beelden gemaakt van de bodem en monsters genomen. De opnames van Cameron worden gebruikt in een documentaire van National Georgraphic.

De Deepsea Challenger.

De laatste keer dat mensen zo diep waren, was in 1960, toen een Zwitser en een Amerikaan tot 10.916 meter afdoken, ruwweg op dezelfde plek als Cameron nu. De Canadese regisseur daalde af in de Deepsea Challenger, een duikbootje dat hij zelf heeft ontworpen. Hij noemt het ding een ‘verticale torpedo’ vanwege zijn langwerpige vorm. Deze machine wist voldoende af te remmen om bij de bodem niet te veel sediment op te woelen.

De Challenger komt weer boven. Afbeelding via Twitter.

Om 7.52 uur vanmorgen lokale tijd kwam de Challenger weer boven. Cameron stuurde een tweet de wereld in dat hij de bodem had weten te bereiken en prachtige opnames had gemaakt. Van de expeditie uit 1960 weten we al dat zelfs op die gigantische diepte schol en garnalen voorkomen. Benieuwd wat Cameron op beeld heeft vastgelegd.

Follow Faqtman on Twitter