James Cameron: Atlantis gevonden


James Cameron

Filmmaker James Cameron, bekend van onder andere Titanic, zegt te zijn geslaagd waar anderen faalden. Hij heeft Atlantis gevonden. Het mysterieuze eiland zou zich aan de Atlantische kant van de Straat van Gibraltar bevinden. Daar heeft Cameron zes ankers gevonden, die 4000 jaar oud zouden zijn. Het is volgens hem de beste aanwijzing tot nu toe dat zich daar een beschaving bevond.

De claim hoort bij de eerste uitzending van een documentaire die Cameron heeft gemaakt voor National Geographic, met de naam Atlantis Rising. Voor dit programma reist Cameron met een schip langs plekken waar anderen ooit Atlantisch zeggen te hebben gevonden. Aan boord is gesofisticeerde apparatuur om de zeebodem te onderzoeken. Ook is er een echte archeoloog aan het programma verbonden, van de University of Hartford in de VS.

De vraag is of Atlantis ├╝berhaupt heeft bestaan. De aanstichter van de al eeuwen durende zoektocht naar dit verloren eiland is de wijsgeer Plato. Hij noemt Atlantis in zijn werken Timaeus en Critias, als een van de grote tegenstanders van Athene. Door de superieure organisatie van de Atheense staat weet het aanvallen van Atlantis te weerstaan. Uiteindelijk zakt Atlantis zelfs in de golven, en is het net alsof het eiland nooit heeft bestaan.

Historici denken dat Plato Atlantis gebruikte als een allegorie, een stijlfiguur om de superioriteit van Athene te benadrukken. Maar dat heeft onderzoekers, avonturiers en mensen die boeken en films willen verkopen er niet van weerhouden om met de meest wilde claims over Atlantis te komen. Het eiland is in de loop der jaren al overal ter wereld gesitueerd, van de Bahama’s tot Japan. En er zijn fantastische verhalen over geschreven; zo zou het de plek zijn waar een superieur ras woonde, met fantastische technologie.

Nu is daar dus Cameron, die 4000 jaar oude ankers heeft gevonden. Waarom die onderdeel zouden moeten uitmaken van Atlantis, heeft de filmmaker nog niet gezegd. De serie wordt momenteel in de VS uitgezonden en komt later naar Europa.