Jakkes! Spinnen hadden staarten


spinnen met staarten

Als je nu al niet van spinnen houdt, wees blij dat ze zijn geëvolueerd tot hun huidige vorm. Zo’n 100 miljoen jaar geleden hadden sommige van deze dieren staarten. Dat concluderen biologen na de vondst van een gefossiliseerd exemplaar in barnsteen. Deze spin met een staart is opgedoken in het Aziatische Myanmar en is perfect bewaard gebleven. Het is de eerste keer dat een dergelijk dier is aangetroffen.

De spin is 2,5 millimeter lang – zonder de drie millimeter lange staart – en daarmee vrij klein. De nieuwe soort werd Chimerarachne yingi gedoopt, zoals de onderzoekers schrijven in het tijdschrift Nature Ecology & Evolution.

De barnsteen waarin de spin werd ontdekt door een internationaal onderzoeksteam komt uit Myanmar. Vanwege de afgelegen regio waar de steen vandaan komt, zou het volgens de onderzoekers zelfs mogelijk zijn dat er nog nazaten van de spin leven – ook met staart. ‘We hebben ze nog niet gevonden, maar sommige van deze bossen zijn niet goed bestudeerd, en het is een klein wezen’, zei onderzoeksleider Paul Selden van Kansas University.

Er is weinig bekend over de manier van leven van de spin. De onderzoekers kunnen alleen maar speculeren dat ze op of rond bomen leefden. Uiteindelijk werd het dier gevangen in barnsteen, gefossiliseerde boomhars. Misschien leefde de spin onder een stuk boomschors of in het mos. Hoewel het dier zijden draden kon maken, is het onduidelijk of het ook webben heeft gebouwd.

Myanmar is een ware schatkamer voor paleontologen, aangezien er erg veel fossielen in de bodem zitten. Het land heeft miljoenen jaren geleden een serie vulkaanuitbarstingen meegemaakt waarbij grote delen van het land werden bedekt met een dikke laag zeer fijne as. Daardoor zijn heel veel fossielen ontstaan, waaronder veel spinnen. Ook is het land rijk aan amber, waarin af en toe spectaculaire vondsten worden gedaan. Dieren zijn er vaak volledig in terechtgekomen en perfect bewaard door de afwezigheid van zuurstof.