Jager-verzamelaar heeft gezondere darmen


Goede darmflora is essentieel bij het tegengaan van ziektes, het opnemen van bepaalde voedingsstoffen en de absorptie van vetten. Uit Italiaans onderzoek blijkt dat we dankzij ons dieet veel minder darmflora hebben dan mogelijk is. Biologen van de Universitá di Bologna verzamelden de uitwerpselen van een stam van jager-verzamelaars, de Hadza uit Tanzania en vergeleken die met Italiaanse poep.

De Hadza blijken een veel rijkere darmflora te hebben dan de Italianen. Hun darmen worden bevolkt door zeven tot negen hoofdgroepen van bacteriën (die meer dan 1 procent van het totaal uitmaken), tegen één of twee voor de Italianen. Ook zijn bij de Hadza allerlei bacteriën aanwezig die Italianen in het geheel niet hebben. Daarmee hebben deze jager-verzamelaars veel gezondere darmen dan westerlingen.

Volgens de Italianen komt dat door de levensstijl die de Hadza hebben. Ze eten heel weinig vlees en drinken uit beekjes. Hun dieet bestaat uit veel rauw voedsel dat in de omgeving groeit. Daardoor krijgen ze veel meer microbes binnen, die op hun beurt weer zorgen voor darmflora. De Hadza hadden zelfs darmflora die tot nu toe onbekend is.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat onze darmflora zich aanpassen aan de omgeving waarin een mens leeft. Daardoor kan een mens bepaalde soorten voedsel ‘leren’ verteren, zoals harde planten, die voor een ander geen voedingswaarde hebben. Ook vonden ze bij de Hadza een overvloed aan Prevotella bacteriën, die waarschijnlijk zorgen voor een lager cholesterolgehalte.

Het onderzoek staat in Nature Communications.