Jack Sparrow verrassend accuraat


De Pirates of the Caribbean-films zijn zeer onderhoudend, maar nauwelijks historisch verantwoord. Of toch wel? Een Angliciste, werkzaam voor de Universiteit van Wenen (Oostenrijk), ploegt zich momenteel door Engelstalige ooggetuigenverslagen geschreven over piraten tussen 1678 en 1865. Zo probeert ze te achterhalen hoe deze beroepsgroep leefde.

Om de belangrijkste vraag gelijk te beantwoorden: ja er werd veel gedronken aan boord. Piraten brachten vaak weken op zee door, water bederft in die omstandigheden snel. Dus werd er grog gedronken, een sterk verdunde vorm van rum. Dat bedierf niet, maar zorgde er wel voor dat bemanningen vaak beschonken waren.

Net als Jack Sparrow, kenden de echte piraten ook wel degelijk regels. Er was zelfs een soort pensioenstelsel, voor de zeldzame piraten die oud werden. Raakte een piraat een arm of been kwijt, dan kreeg hij twee slaven om voor hem te zorgen. Er was ook een erfrecht, iedere piraat aan boord wees iemand aan die zijn spullen kreeg als hij zou omkomen.

In de Pirates of the Caribbean komen ook vrouwelijke piraten voor, een fantasie van de scriptschrijvers? Nee, ook die waren echt. In de literatuur uit die tijd is sprake van pirates Anne Bonny, Mary Read en Grace O’Malley. Het enige verschil met de film is dat ze niet opgemaakt rond dartelden in mooie jurken, maar mannenkleding droegen en kort haar hadden om niet op te vallen.

Het onderzoeksproject heet ‘Negotiating Crisis and Legitimacy: Atlantic American Narratives of Piracy, 1678-1865’ en loopt tot 2018.