Jachtluipaard versus greyhound


Welk dier is sneller, een jachtluipaard of een greyhound? Dat ligt aan hun motivatie, zeggen biologen.

Het jachtluipaard is het snelste landdier op aarde. Ze zijn officieel geklokt op 104 kilometer per uur, hoewel ze volgens sommige biologen ook wel meer dan 110 kilometer per uur kunnen rennen. Daarmee zijn ze een stuk sneller dan greyhounds, de renhonden die een topsnelheid van rond de 68 kilometer per uur hebben.

Jachtluipaarden in het wild: 104 kilometer per uur.

Toch zijn greyhounds zo nu en dan sneller dan jachtluipaarden. Tijdens een groot internationaal onderzoek werden de snelheden van de twee diersoorten gemeten. Daarvoor werden de beste greyhounds van de hondenracebaan gebruikt en jachtluipaarden uit een dierentuin en een afgesloten dierenpark in Zuid Afrika.

Deze gevangen jachtluipaarden waren soms langzamer dan de greyhounds. Volgens de onderzoekers zijn ze hun ‘motivatie’ kwijt om erg hard te rennen. De greyhounds zijn juist op en top getraind voor hondenraces. Vandaar dat ze de wat lusteloze jachtluipaarden er uit rennen.

Een greyhound tijdens een race. Foto: AngMoKio.

Jachtluipaarden en greyhounds hebben grotendeels dezelfde bouw, ontdekten de biologen. Beide dieren gebruiken een zogenoemde rengalop (waarbij alle vier de poten achter elkaar de grond raken) om hun hoge snelheden te bereiken, blijkt uit beelden gemaakt met een hogesnelheidscamera. Het verschil zit hem in de hoeveelheid stappen die beide dieren maken. Greyhounds maken 3,5 stappen per seconde, jachtluipaarden uit de dierentuin 3,2. Wel maken jachtluipaarden langere stappen, waardoor ze uiteindelijk ongeveer even zijn. In het wild kunnen jachtluipaarden wel 4 stappen per seconde maken.

Bron.