Een jaar in Amsterdam is 183 sigaretten roken


Amsterdam

Dat steden niet zo goed zijn voor de gezondheid, wisten de meeste mensen al. Maar hoe slecht, blijkt uit een studie van de European Federation for Transport and Environment (T&E). Deze organisatie analyseerde de luchtkwaliteit van enkele grotere Europese steden en komt met alarmerende cijfers. De lucht inademen in de meeste Europese steden, waaronder Amsterdam, staat gelijk aan het roken van een halve sigaret per dag.

T&E bestudeerde vooral steden die populair zijn voor een weekendje weg. Wat krijg je binnen tijdens een verblijf van vier dagen? Het schoonst zijn Dublin en Barcelona, waar je op jaarbasis het equivalent van 90 sigaretten rookt. Het smerigst zijn Praag en Istanboel, waar iedere dag gelijk staat aan een sigaret roken, oftewel 366 sigaretten per jaar.

Amsterdam zit in de grote middenmoot. Wie een jaar in de stad woont, heeft het equivalent van 183 sigaretten gerookt, twee tijdens een verblijf van vier dagen. Als meetpunt werd een weg in de buurt van het Centraal Station genomen.

Hoe slecht de lucht in Europese steden is, daarover wordt al jaren gedebatteerd. Roemenië en België zijn betrapt op het manipuleren van hun gegevens. Meetstations in zeer vervuilde buurten zijn afgezet, zodat het gemiddelde rooskleuriger is. Daarvoor staan beide landen momenteel voor de Europese rechter. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Hongarije en Roemenië zullen boetes krijgen van de EU omdat hun beleid tegen luchtverontreiniging niet effectief genoeg is.

Dit alles valt echter in het niet bij sommige ontwikkelingslanden. De lucht in het Indiase New Delhi is zo slecht, dat een dag ademen in de stad gelijk staat aan het roken van 44 sigaretten. Daarvoor moet je dik drie maanden in Amsterdam rondlopen. Ook steden als Teheran, Jakarta en Karachi zijn zeer slecht voor de gezondheid. Luchtverontreiniging veroorzaakt kanker, hart- en longproblemen en verkort het leven.