Ivoor in diplomatiek post?


Een officiële Chinese regeringsdelegatie zou in 2013 gigantische hoeveelheden illegaal ivoor hebben gekocht in Tanzania. Daarmee is het uitsterven van de Afrikaanse olifant weer wat dichterbij gebracht. Dat zegt de organisatie Environmental Investigation Agency (EIA) in Londen.

Volgens de EIA ging het om de entourage van president Xi Jinping. Die bezocht Tanzania op een staatsbezoek. Zijn medewerkers zouden zo veel ivoor hebben gekocht dat de prijs van de olifantenslagtanden verdubbelde. Het ivoor zou vervolgens in de diplomatieke post naar China zijn gestuurd. Dergelijke post mag niet worden gecontroleerd door de douane.

China ontkent de beschuldiging. Verschillende overheidsdiensten hebben laten weten dat het om onterechte kritiek gaat, en dat China juist probeert de verkoop van ivoor te bestrijden. Toch hebben verschillende Tanzaniaanse politici het bericht bevestigd.

Wereldwijd zijn er nog maar 300.000 Afrikaanse olifanten. Vooral in Tanzania gaan hun aantallen hard achteruit. Iedere dag worden naar schatting dertig dieren gedood door stropers. Die zijn alleen geïnteresseerd in het ivoor, dat vooral naar Azië wordt geëxporteerd. Daar wordt het verwerkt in kunstvoorwerpen. Ook wordt ivoor vermalen en in traditionele Chinese medicijnen verwerkt.

Het handelen in nieuw ivoor is sinds 1989 verboden, westerse landen nemen sinds die tijd alle gesmokkelde ivoor in beslag. (foto) Maar China mag jaarlijks 62 ton invoeren om de traditionele ivoorsnijders aan het werk te houden. Internationale organisaties beweren echter dat er vele malen meer wordt ingevoerd.