Italiaanse supervulkaan ademt


Onder de Italiaanse miljoenenstad Napels ligt een supervulkaan. Die zwelt langzaam op en zakt weer in, als een mens die ademt. De afgelopen jaren ging die zwelling snel, wat de Italiaanse Geofysische Dienst nogal wat kopzorgen gaf. Het omhoog komen wordt gezien als een mogelijke indicator van een aanstaande uitbarsting. Maar het tempo van opzwellen is het laatste jaar weer afgenomen, blijkt uit opnames van de Europese satelliet Sentinel 1A.

De metingen zijn gedaan tussen oktober 2014 en maart 2015 en tonen niet aan dat de stad daarmee buiten gevaar is, laat het Osservatorio Vesuviano weten. Geologen snappen het opzwellen en weer inzakken van de ondergrond nog steeds niet goed. Delen van de stad komen wel 1,5 meter omhoog, een teken dat een magmakamer onder de Flegre├»sche Velden – ten westen van het centrum – zich vult met magma uit de Vesuvius – ten oosten van de stad.

In het verleden zijn zulke zwellingen de opmaat geweest voor grote uitbarstingen, maar er zijn ook genoeg voorbeelden waar de ondergrond zwelt zonder dat het tot een knal komt. Bovendien snappen vulkanologen het verband tussen de Vesuvius en de Flegreïsche velden nog steeds niet helemaal. De hoogste alarmfase blijft daarom gelden. Het uitbarsten van een supervulkaan kan miljoenen levens kosten en het klimaat op aarde jaren verstoren.