Italiaanse astronaut kreeg water voor zijn ogen


In een interview met The Guardian vertelt de Italiaanse astronaut Luca Parmitano meer over zijn gevaarlijke ruimtewandeling op 16 juli. Toen Parmitano zich buiten het International Space Station bevond, vulde zijn helm zich met water. Volgens een deskundige was er geen direct verdrinkingsgevaar, maar kon de missie op deze manier niet meer doorgaan.

Voor de astronaut zelf was de situatie een stuk beangstigender. Door het water in zijn helm kon hij niet zien welke kant hij op moest om weer terug te komen, wist hij niet hoe veel tijd hij nog had en kon hij zijn partner, Christopher Cassidy, niet bereiken. Alleen met de veiligheidslijn kon hij nog terugkomen, maar intussen was er het risico dat het water in zijn mond zou komen.

Uiteindelijk slaagde Parmitano erin om in het ruimtestation terug te komen en kwam hij met de schrik vrij. NASA vermoedt dat het water afkomstig was uit de ‘rugzak’ achterop het ruimtepak van de astronaut, maar doet nog onderzoek naar de exacte oorzaak.

Parmitano zelf filosofeert een maand na zijn ruimtewandeling over de vijandige omstandigheden in de ruimte. ‘Met onze vakmensen en de technologie om ons heen vergeten we soms dat het niet zo simpel is als het lijkt. Dat moeten we maar niet vergeten.’

Foto: Matt Mordfin