Italiaan denkt Frans te zijn


Parijs

Hij begint iedere ochtend met een vrolijk ‘bonjour!’ en spreekt ook de rest van de dag alleen maar Frans. Maar een man die alleen bekend is geworden met zijn initialen (JC) is een Italiaan. Zijn geval stelt de artsen voor een raadsel, ook al omdat de man zich zeer clichématig als Fransman gedraagt. Hij doet zijn behandelaars aan de filmster Louis de Funès denken.

De Italiaan lijdt aan Xenoglossy, een zeer zeldzame aandoening die meestal het gevolg is van hersenbeschadiging. Wat de trigger is geweest bij JC, is niet bekend, hij is er op 50-jarige leeftijd mee begonnen. Als winkelier is zijn aandoening lastig, want hij schijnt niet te beseffen dat de mensen om hem heen geen Frans begrijpen.

Er zijn meer opmerkelijk gevallen bekend van Xenoglossy, waaronder een Australische man die ineens vloeiend Chinees sprak. Zijn enige ervaring met de taal was een korte cursus, decennia eerder. Ook JC lijkt de taal perfect te beheersen. Hij reageert niet op medicatie en beseft niet dat er iets vreemds aan de hand is, schrijven zijn artsen in het medische vakblad Cortex.

Binnen de gemeenschap van artsen en psychologen bestaat de nodige scepsis dat Xenoglossy een echte aandoening is. Het zou ook een simulatie kunnen zijn, symptomen die met opzet worden geveinsd door een persoon om aandacht te krijgen. Dat verklaart volgens de Italiaanse behandelaars nog niet waarom JC ineens zeer goed Frans kan spreken.

Bovendien hebben ze een gedragswijziging bij de Italiaan waargenomen, hij is sinds zijn aanval van Fransheid ineens zeer vrolijk, euforisch bijna. Volgens de patiënt zelf is het een typisch geval van joie de vivre, dat bij zijn nationaliteit hoort.