‘Istanbul door aardbeving verwoest’


Istanbul loopt grote kans door een aardbeving te worden getroffen. Dat zeggen geologen van het Geoforschungszentrum GFZ in Potsdam (Duitsland). Ze hebben dertig kilometer ten zuiden van het oude centrum van de Turkse stad een potentieel zeer krachtig epicentrum gevonden, zo schrijven ze in het vakblad Nature Communications.

Wat de Duitsers vooral zorgen baart, is dat deze breuk al jaren zeer rustig is. Dat betekent dat kleine spanningen niet worden afgevoerd via kleine bevingen. Zo kan zich veel spanning opbouwen en ontladen in een grote aardbeving die in deze stedelijke omgeving van 13 miljoen inwoners vele doden kan veroorzaken.

Het is niet de eerste waarschuwing. Een voorloper van de Turkse miljoenenstad Istanbul is in de elfde eeuw verwoest door een aardbeving, ontdekten Turkse archeologen vorig jaar na onderzoek van ruïnes in de voorstad Kücükcekmece. Daar lag tot de elfde eeuw de Romeinse stad Bathonea, de voorloper van het moderne Istanbul. De stad was een bloeiende gemeenschap, tot zij ineens verdween.

De resten van Bathonea werden in 2009 gevonden en worden sinds die tijd uitgegraven. Daarbij werd duidelijk dat de stad is verwoest door een aardbeving van 8 op de schaal van Richter. Onderwaterarcheologen vonden voor de kust onder meer een ingestorte vuurtoren en skeletten van mensen die met bebouwing en al in de zee waren gevallen.