ISS is bacteriebroedplaats


ISS

Voor een maaltijd, wetenschappelijk experiment of stuk gereedschap naar ruimtestation ISS mag worden verscheept, wordt het zeer uitgebreid gedesinfecteerd. Bacteriën in deze geïsoleerde ruimte zouden grote problemen kunnen veroorzaken voor de astronauten. Er is echter één ding dat niet kan worden ontsmet: de astronauten zelf.

Die laten allerlei bacteriën achter op werkoppervlakken en in de luchtfilters van het ruimtestation. Omdat het gevaar bestaat dat die gaan muteren, is Nasa een nieuw onderzoek gestart naar wat er precies leeft op het station – buiten de menselijke bemanning dan.

Het was niet bemoedigend. Een eerste DNA-onderzoek van bacteriën en schimmels op de luchtfilters duidde onder meer op de aanwezigheid van phylum Actinobacteria, een opportunistische ziekteverwekker, die onder andere difterie kan veroorzaken. Of dat werkelijk gebeurt, ligt aan welke ondersoort van deze bacterie aanwezig is. Ook werden Propionibacteria ontdekt. Die kunnen leiden tot acne en diverse ontstekingsziekten.

Nasa wil de bacteriën verder onderzoeken door ze op een kweek te zetten. Dat doen ze niet alleen voor de huidige astronauten op ISS, maar ook om informatie te verzamelen die kan worden gebruikt voor een reis naar Mars. Een dergelijke gevaarlijke en dure missie mag natuurlijk niet misgaan omdat astronauten door een kleine bacterie worden geveld.