ISS geraakt door mini-meteoriet


iss

Een Sojoez-ruimtevaartuig dat is gekoppeld aan het ruimtestation ISS heeft een hardhandige aanvaring gehad met een mini-meteoriet. Die heeft een gat in de romp achtergelaten van anderhalve millimeter, waardoor zuurstof naar buiten is ontsnapt. Astronauten hebben het gat weten te dichten voor het veel schade aan kon richten.

Na het incident gingen op sociale media geruchten dat de Duitse astronaut Alexander Gerst het lek met zijn vinger zou hebben gestopt. Maar dat ontkent de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Het zou – ondanks de kleine omvang van het gat – ook dodelijk zijn geweest voor Gerst.

Het gaatje is nu gerepareerd met tape, maar een meer permanente oplossing is nodig. Het deel van de Sojoez waar het gat zit, blijft aan ISS vast zitten. Het andere deel zal dienen om astronauten terug te brengen naar aarde.

Het gat is een waarschuwing hoe gevaarlijk het leven aan boord van ISS is. Verschillende keren heeft het ruimtestation al manoeuvres moeten maken om stukken ruimtepuin te ontwijken. Zelfs een kleine inslag kan al tot een fataal verlies van druk leiden. De astronauten aan boord zouden daardoor op een gruwelijke manier sterven.