Israël: vierde vaccinatie voegt weinig toe


Het is een schrikbeeld voor veel mensen: vanaf nu iedere paar maanden een prik halen tegen Corona. Maar die kans is een stuk kleiner geworden. Een Israëlische studie laat zien dat een vierde vaccinatie weinig toevoegt.

Zeker, het aantal antilichamen gaat iets omhoog na een vierde prik met Pfizer. Maar het is ‘weinig indrukwekkend’, zoals de onderzoeksleider in de Israëlische media laat weten. Bovendien daalt het aantal antilichamen daarna snel tot het niveau van net na de derde prik. Die moeten mensen overigens wél halen, benadrukken de onderzoekers.

In Israël kunnen zestigplussers sinds een tijdje een extra prik krijgen. Dus bovenop de dubbele vaccinatie en de booster met Pfizer. De Sheba groep van ziekenhuizen doet onderzoek naar de resultaten van die extra prik. Op basis van deze resultaten is het advies aan de overheid om de vierde prik niet voor alle leeftijdsgroepen vrij te geven.

Israël geldt als een proeftuin voor vaccinaties. Ze beginnen in dat land steeds net eerder met prikken dan in de rest van de wereld. Toch heeft ook in de Joodse staat 30 procent nog helemaal geen vaccinatie gehaald, meestal om religieuze redenen.