Israël: veel Omikron ondanks vierde prik


Gegevens uit Israël wijzen op weinig extra voordeel van een vierde prik Corona-vaccin. Het biedt heel beperkt bescherming tegen Omikron-infecties, blijkt uit een studie van het Sheba Medical Center. Na een vierde dosis van een mRNA-vaccin was er alleen kortstondig een piek in het aantal antilichamen te zien, net als kort na de eerste en tweede booster.

Maar doorbraakinfecties kwamen toch vaak voor, volgens een paper van een Israëlisch onderzoeksteam dat nog niet aan peer-review is onderworpen. De doeltreffendheid van de vierde dosis bij de bescherming tegen infectie met de Omikron-variant ligt volgens de onderzoekers tussen 11 (Moderna) en 30 procent (Biontech/Pfizer) in vergelijking met drievoudig gevaccineerde personen.

Daarom zeggen de onderzoekers dat oudere en kwetsbare groepen het meest waarschijnlijk baat zullen hebben bij een vierde dosis. Volgens de studie verloopt Omikron meestal zeer mild, maar de meerderheid van de in deze studie onderzochte jonge en gezonde patiënten had een relatief hoge virale belasting. Volgens de auteurs waren ze dus wel potentieel zeer besmettelijk.

In hun conclusie schrijft het team dat een vierde prik voor deze groep weinig nut heeft. Maar ze dringen wel aan op het blijven onderzoeken van vaccins en hun uitwerking, voor het geval er nog een gevaarlijke mutatie opduikt.