Israël naar de maan?


SpaceIL

Nog niemand heeft hem geclaimd, de Google Lunar XPrize. Het internetbedrijf heeft 30 miljoen dollar klaar liggen voor de eerste private organisatie die een sonde naar de maan kan sturen en dat via video-opnames kan bevestigen. Verschillende bedrijven zijn in de race, maar een outsider heeft nu onverwacht de leiding genomen in de race naar de maan.

SpaceIL, een non-profit uit Israël, heeft als eerste een raket geregeld om in 2017 naar de maan te vliegen. Ze hebben bij de onderneming Spaceflight Industries een Falcon 9 raket besproken voor 2017. Deze commerciële raketten worden door Nasa ingehuurd om het ruimtestation ISS te bevoorraden. Momenteel mogen ze even niet vliegen, na een ongeluk in juni. Maar Nasa verwacht ze in november weer in te zetten.

Als dit lukt, is Israël het vierde land dat een lander op de maan zet, na de Verenigde Staten, de Sovjet Unie en China. Wanneer de landing plaats gaat hebben, is niet bekend gemaakt, maar Israëlische media weten te melden dat er wordt gekoerst op 1 oktober.

Nu SpaceIL een lanceercontract heeft ondertekend, hebben de andere teams nog maar een jaar om ook een contract te tekenen. Doen ze dat niet, dan worden ze uit de competitie gehaald.