Is uw hond ook een pessimist?


Honden zijn niet altijd ‘blije eikels’, blijkt uit Brits onderzoek. Mike Mendl, leider van de Animal Welfare and Behaviour onderzoeksgroep van de Universiteit van Bristol, heeft ontdekt dat honden met een optimistische aard eerder aan onduidelijke situaties een positieve draai geven dan een hond die pessimist is, net als bij mensen. Ook voor een hond kan het glas half vol – of half leeg zijn.

Om dit te testen, plaatste de onderzoeker een volle etensbak in een ruimte en een lege etensbak in een andere ruimte. Enkele honden van een asiel werden getraind op het verschil tussen de twee ruimten; de ruimte met de volle etensbak gaf natuurlijk een positieve ervaring.

Om pessimisme te meten, werd er zo nu en dan ook een etensbak in een ruimte tussen de ‘positieve’ en de ‘negatieve’ ruimten geplaatst. Aan de honden die snel naar de tussenruimte renden, werd enig optimisme toegekend. Ze konden immers niet van te voren verwachten dat ook daar wat lekkers viel te halen.

De andere honden namen kennelijk bij voorbaat al aan dat de etensbak in de tussenruimte leeg zou zijn, de pessimisten.

Hondenbezitters zouden wat Mendl betreft meer moeten letten op de aard van hun huisdier en meer rekening moeten houden met hun pessimistische hond.

Beeld:R’eyes