Is Ramadan wel gezond?


moskee

Het is weer Ramadan, de maand dat het moslims alleen is toegestaan om te eten tussen zonsondergang en zonsopgang. Volgens islamitische theologen mag je je gezondheid echter geen schade aanrichten door te vasten. Mensen die in het ziekenhuis liggen, vrouwen die een baby verwachten en ouderen mogen ook overdag een snack eten. Eventueel mag een zieke later (als hij of zij weer beter is) de ‘schade’ inhalen door dan een maand te vasten.

Maar hoe zit het met alle anderen? Een bekend fenomeen onder moslims is dat ze tijdens Ramadan juist aankomen. Ze eten dan overdag niet, ’s avonds halen de gelovigen het dubbel en dwars in door flink te bunkeren. Bij veel moslims-families komen dan maaltijden op tafel die rijk zijn aan koolhydraten en vetten. Gecombineerd met een lichte vorm van uitdroging, kan dat leiden tot gewichtstoename.

Toch valt de schade wat dat betreft wel mee, blijkt uit verschillende onderzoeken. Zowel mensen die gewicht verliezen (volgens een Iraanse studie is dat het geval) als aankomen, gaan in de weken na de vastenmaand weer terug naar hun oude gewicht.

Gevaarlijker is het verlies aan concentratie. Onderzoek onder moslim sporters door John Moores University in Groot-Brittannië had als uitkomst dat ze tijdens de vastenmaand veel slechter gaan presteren. Verschillende westerse studies tonen ook aan dat het aantal verkeersongelukken tijdens Ramadan in moslimlanden sterk toeneemt. Een grote studie in Saudi Arabië door de Jordan University of Science and Technology beweerde echter het omgekeerde, een afname tijdens Ramadan. Die zou worden veroorzaakt doordat het een periode van ‘spirituele atmosfeer’ is.

Dat is overigens een bekend fenomeen: westerse studies zijn een stuk kritischer op de Ramadan dan onderzoek uitgevoerd in landen in het Midden-Oosten.

Een heikel punt is zwangerschap. Volgens de Koran hoeven zwangere vrouwen niet te vasten. Maar wat als je niet weet dat je zwanger bent? Een aantal studies naar vrouwen die vlak na of tijdens de Ramadan zwanger worden, toont aan dat ze kleinere kinderen krijgen en eerder een vroeggeboorte hebben. Ook komen er negen maanden na de Ramadan 10 procent minder jongens ter wereld. Dat correspondeert met andere onderzoeken, die aantonen dat in een crisis meer meisjes worden geboren.