Is Nicaraguaanse meteoriet echt?


Is de explosie die afgelopen zondag de Nicaraguaanse hoofdstad Managua liet trillen wel de inslag van een meteoriet? De autoriteiten in het Midden-Amerikaanse land beweren met behoorlijk wat zelfvertrouwen van wel, maar Nasa twijfelt. Er is op radars niets te zien geweest en de inwoners van de stad rapporteerden ook geen lichtstreep of fel licht.

Zoals bij de Tsjeljabinsk meteoriet, valt een groot brok ruimtepuin niet zonder het nodige spektakel (foto). De wrijving van een groot brok steen dat de atmosfeer binnendringt, veroorzaakt gloeien. Niemand die onder een vallende meteoriet woont, kan het missen.

Het enige dat de inwoners van de buitenwijk van Managua hebben meegekregen van de ‘meteoriet’ is een grote knal. Zoiets kan ook worden veroorzaakt door iets anders.

Wat in ieder geval niet is gebeurd, is dat er een deel is afgebroken van asteroïde 2014 RC. Daar werd door de Nicaraguaanse regering op gespeculeerd. Deze asteroïde scheerde zondag onverwacht vlak langs de aarde. Maar er zitten 13 uur tussen de fly-by en de explosie in Managua.