IS, maar dan 10.000 jaar geleden


Turkanameer

Archeologen hebben in Kenia de resten ontdekt van een vreselijk bloedbad: 27 mannen, vrouwen en kinderen werden vermoord. De slachtpartij vond echter zo’n 10.000 jaar geleden plaats. Deze sterfgevallen zijn het oudst bekende bewijs van een militair conflict van onze voorouders, schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Nature.

Geweld van mensen tegen mensen is dus van alle tijden. De oudst bekende massaslachting tot nu toe was in de Duitse deelstaat Hessen; daar is een 7000 jaar oud graf gevonden waarin meerdere skeletten lagen die klaarblijkelijk bij een veldslag waren omgekomen. Het Keniaanse graf is overduidelijk ouder, uit de tijd van de jager-verzamelaars. En dat is bijzonder, omdat uit die tijd nog geen bewijzen waren gevonden voor geweld op grote schaal.

Deze vindplaats, aan de oever van het Turkanameer, laat echter weinig aan de verbeelding over. Er liggen dicht op elkaar 21 volwassenen en zes kinderen. Bij sommige skeletten zijn de handen geboeid (foto), wat duidt op een executie. De lijken lagen ook niet in één richting, maar zijn overduidelijk over elkaar heen gevallen, nog een aanwijzingen dat ze op brute wijze om het leven zijn gekomen.

Het enige positieve dat het internationale team van archeologen aan het Turkanameer heeft kunnen ontdekken, was dat de slachtoffers niet lang hebben geleden. De trauma’s aan hoofden en lichaam waren zo groot, dat de dood snel zal zijn ingetreden. Of er overlevers waren, is niet bekend. Het feit dat volwassenen en kinderen zijn gestorven, duidt er op dat een complete clan is uitgemoord.

Blijft de vraag waarom. Op sommige lijken is obsidiaan gevonden, een steen waaruit vuistbijlen kunnen worden gemaakt. Dat is op de plek van het massagraf niet voorhanden. Wellicht ging het om vreemden, die door de omgeving trokken en zijn omgelegd door de vaste bewoners.