Is Indonesiër 145?


oude man

Is Indonesiër Mbah Gotho 145 jaar oud? Volgens de staat Indonesië wel. Ze hebben zijn geboortedag bevestigd als 31 december 1870. Daarmee zou hij het bestaande record (Française Jeanne Calment, 122) verbeteren met meer dan twintig jaar. Omdat hij is geboren op Java gedurende de Nederlandse tijd, is het eerste deel van zijn bestaan geadministreerd. De Indonesiërs zijn op die gegevens teruggevallen om zijn geboortejaar te bevestigen.

Klopt het wel? Een aanwijzing dat de Nederlandse ambtenaar die de geboorte in het register schreef wellicht een foutje heeft gemaakt (of uitging van wat inlanders hem vertelden), is de verjaardag op 31 december. Dat lijkt een datum die je kiest als je niet zeker weet wanneer het was. Externe organisaties moeten dit geval onderzoeken voor Mbah officieel tot oudste persoon ter wereld kan worden uitgeroepen.

In Afrika leven mensen die claimen in de 160 of zelfs 170 te zijn. Voor deze personen bestaan echter geen onafhankelijk geadministreerde registers, waardoor hun uitzonderlijke leeftijden niet kunnen worden bevestigd.