Is hard sporten ongezond?


Opmerkelijk: mannelijke sporters van middelbare leeftijd die zeer intensieve sporten beoefenen, hebben meer kransslagaderverkalking dan mannen die het rustiger aan doen. Dit blijkt uit door de Hartstichting gesteund onderzoek van het Radboudumc.

De onderzoekers volgden gedurende zes jaar bijna driehonderd mannelijke 50-plussers die gemiddeld vijf uur per week sportten. Slagaderverkalking neemt altijd toe met de leeftijd. De mannen die vooral zeer intensieve sporten beoefenden, zoals hardlopen en spinning, bleken echter meer toename van aderverkalking in de kransslagaders te hebben.

Wel bleek de plaque in de kransslagaders van een minder schadelijk type te zijn. Meer kransslagaderverkalking betekent in de regel een groter risico op hart- en vaatziekten. De resultaten zijn verrassend omdat sporters normaal juist langer leven. Bij mannen die meestal iets minder intensieve sporten beoefenden, zoals wielrennen en voetbal, bleken de verkalkingen minder te zijn toegenomen.

Omdat de bloeddruk stijgt tijdens sporten, zorgt langdurig zeer intensief sporten er mogelijk voor dat je bloeddruk te lang hoger is. Ook zou zeer intensief sporten kunnen zorgen voor meer actieve ontstekingscellen. Maar mensen moeten dankzij dit onderzoek niet minder gaan sporten, zegt de Hartstichting. Sport is goed voor de algemene gezondheid.