(-: is geen gezicht


Emoticons zijn een vast onderdeel van onze cultuur geworden. Sinds ze in de jaren tachtig ontstonden, hebben ze zich ontwikkeld tot een manier om je geschreven communicatie een toon mee te geven. Maar zien we šŸ™‚ ook echt als een gezicht? Aan Flinder University (AustraliĆ«) hebben ze proefpersonen aan een hersenscanner gehangen om te zien hoe ze reageren op emoticons.

Eerst kregen mensen foto’s te zien van echte gezichten, zowel rechtop als op de kop. Er zit een klein verschil tussen de hersenactiviteit bij deze manieren van iemand aankijken. Daarna kregen ze de emoticons šŸ™‚ en (-: te zien. Bij de eerste vertoonden de hersens bijna dezelfde activiteit als bij een foto van een gezicht rechtop. We herkennen de interpunctie schijnbaar als een gezicht.

Maar bij (-: gebeurde iets opmerkelijks. De gedeeltes van de hersens die betrokken zijn bij het herkennen van gezichten gingen niet ‘aan’. Ineens werd het gezichtje weer gewoon een haakje en puntjes. Volgens de onderzoekers komt dat omdat šŸ™‚ in onze cultuur is binnengedrongen en dat we hebben afgesproken het als een gezicht te zien, terwijl voor (-: die afspraak niet bestaat.