Is Eminem in harmonie?


Of je Eminem nou het einde vindt of hem het liefst het einde zou wensen, muziek blijft persoonlijk. Het gaat om harmonie.

Hoe zit het met de harmonische frequentie?
Hoe zit het met de harmonische frequentie?

Het klinkt altijd als muziek in je oren, je favoriete artiest of band. Maar een ander vindt die geweldige liedjes misschien niet om aan te horen. Onderzoekers hebben nu ontdekt hoe het komt dat ieder een eigen muzieksmaak heeft.

Muziek speelt al sinds mensenheugenis en langer een rol in ons leven. Zelfs de Grieken luisterden al muziek en deden er ook onderzoek naar. Zij dachten dat de lengte van de snaren op een instrument het verschil maakt tussen vreselijke en prachtige muziek. Componisten zweerden tijdens de twintigste eeuw dat je muziek waar je vaak naar luistert (gevraagd of ongevraagd) automatisch mooi vindt.

Het nieuwste onderzoek naar muziekbeleving komt uit Minnesota waar ze 250 hogeschoolstudenten hebben laten luisteren naar een toonladder aan muzieksoorten en andere geluiden. Of de proefpersonen de geluiden mooi vonden hing af van het feit of de noten een frequentie produceren die harmonisch bij elkaar hoort. Vooral mensen die al een instrument kunnen bespelen blijken hier gevoelig voor.

De onderzoekers vragen zich nu af of de resultaten overal ter wereld hetzelfde zullen zijn. Er is namelijk vooral in Westerse muziek een harmonische samenhang tussen de klanken en noten. Hoewel dit verschil in muziekgevoel tussen continenten door de Amerikaanse professoren wel kleiner wordt geschat dan vroeger: ‘Eminem wordt immers tegenwoordig tot in Bangladesh beluisterd

Foto: Trojanguy