Is dit het oor van Van Gogh?


De Duitse kunstenaar Diemut Strebe heeft het oor van Vincent van Gogh nagemaakt. Met hulp van genetisch materiaal van een nazaat van de Nederlandse kunstenaar, Lieuwe van Gogh, is een echt oor van menselijk weefsel gekweekt. Lieuwe van Gogh is een achter-achterkleinzoon van Vincent, Theo’s broer.

Lieuwe deelt 1/16e van het DNA van Vincent. Bovendien is ongeveer bekend hoe het oor van de kunstenaar er uit zag, voor het op 23 december 1888 door Vincent zelf werd afgesneden na een ruzie met kunstaar Paul Gauguin. Volgens de overlevering verpakte Van Gogh zijn oor in een paar lappen en nam het mee naar een bordeel.

Het oor is door genetici gemaakt in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Verenigde Staten. Het zit in een speciale oplossing waardoor het enige jaren kan overleven. Momenteel wordt het tentoon gesteld in het Centre for Art and Media in Karlsruhe, Duitsland. Daar kan iedereen die een kaartje koopt het oor bewonderen. Volgend jaar gaat het oor op reis en zal waarschijnlijk New York en Australië aandoen.

Oren zijn relatief gemakkelijk te kweken met DNA en een groeimedium. Wel wordt er een staketsel gemaakt waar het vlees omheen kan groeien. Verschillende mensen lopen rond met gekweekte oren, nadat ze hun oorspronkelijke oor waren verloren door een ongeluk of een operatie.