Het antwoord op opwarming?


Het ziet er niet bijzonder uit, gewoon een paar korrels in een schaaltje. Maar kan dit mengsel van alcohol, zout en suiker de aarde redden? De uitvinders denken van wel. Deze korrels zijn namelijk in staat om grote hoeveelheden kooldioxide – en alleen kooldioxide – op te nemen. Dat is een van de meest voorkomende broeikasgassen in onze atmosfeer. Nog mooier: als de korrels vol zijn, veranderen ze van kleur.

Als je de drie ingrediënten onder speciale omstandigheden met elkaar mixt, dan ontstaat een poreus kristal, dat de uitvinders, chemici uit Korea, Saudi Arabië en de Verenigde Staten, een metal-organic framework of MOF noemen. Zo’n MOF zou je in de buurt van een schoorsteen kunnen plaatsen. De poriën in de kristallen nemen de kwalijke gassen op.

Deze MOF kost bijna niets om te maken en is handig in te bouwen in filters voor bijvoorbeeld verbrandingsmotoren. Als ze vol zijn worden de korrels rood. Je kunt ze dan verpakken of op een andere manier uit het milieu halen. Ook kunnen de korrels worden verkocht aan de tuinbouw, ze geven het CO2 na verloop van tijd weer af. Tuinders zijn dol op kooldioxide omdat planten daardoor harder groeien.

Follow Faqtman on Twitter