Dit is de diepste vis ooit


Pseudoliparis swirei

Hij ziet er misschien niet zo ontzettend smakelijk uit, maar de Pseudoliparis swirei op de foto is toch een heel goed visje. Hij zwemt rond op 8000 meter diepte in de oceaan, waar de waterdruk 800 keer die van de oppervlakte bedraagt. Er dringt daar geen sprankje zonlicht door en de temperatuur is meestal net boven het vriespunt, maar deze vis weet daar toch te overleven.

Behalve dit exemplaar dan, dat door de Amerikaanse Washington University is opgediept uit de Marianentrog van de Stille Oceaan. De Amerikanen waren verbaasd dat ze op die grote diepte nog een vis vonden, want de druk is daar zo enorm, dat gewone chemische processen, die levende wezens op gang moeten houden, niet meer normaal functioneren. Op de een of andere manier lukt het dit exemplaar wel.

Deze nieuw-ontdekte vissen voeden zich met voedsel daar van geringere dieptes naar beneden komt dwarrelen. Dode garnalen lijkt een van zijn lievelingskostjes. De huid van deze soort is bijna doorzichtig, omdat er geen licht is om tegen te houden. Er lijken geen werkende ogen in deze vis te zitten, die zo’n lichaamsdeel ook helemaal niet nodig heeft in de duisternis van de diepte.

DNA-analyse heeft aangetoond dat het daadwerkelijk om een compleet nieuwe soort gaat. Dat we de Pseudoliparis swirei nog niet eerder kenden, komt omdat de mens vrijwel nooit zo diep komt. Dit exemplaar is gevangen met aas en een zeer lange lijn. De biologen die hem hebben gevangen, moesten het dier zeer langzaam naar boven halen, om de drukvermindering niet te plotseling te maken.