Is die batterij leeg? Stuiteren is weten


Je hebt nieuwe batterijen nodig voor je afstandsbediening en de enige batterijen in huis zitten in een grote pot waar zowel lege, half volle en volle in zitten. Hoe weet je nou welke je moet gebruiken? Elektrisch engineer Lee Hite heeft de oplossing: je moet ze laten stuiteren.

De Amerikaanse Hite ontdekte dat lege batterijen stuiteren en dat volle gewoon omvallen als je ze op een harde ondergrond laat vallen en besloot te onderzoeken hoe dat kwam. De verklaring bleek vrij simpel: ‘Een batterij die je nog kan gebruiken heeft een gel-achtige-substantie van binnen van waar uit de energie vrij komt. Zo lang er nog energie in de batterij zit, is de gel semi-vloeibaar en absorbeert het de impact die een batterij heeft als je ‘m op een harde ondergrond laat vallen’.

De filmpjes die Hite op YouTube zette over zijn ontdekking, zijn oneindig vaak bekeken en mensen bedanken hem in de comments voor het handige trucje. Batterijen grootleverancier Duracell reageerde op verzoek van de DailyMail op het onderzoek en is minder positief: ‘De stuiter-test is geen accurate manier om te testen of een batterij het nog doet. Het klopt dat de chemische samenstelling van een batterij verandert als de energie verbruikt wordt, maar het is geen goede manier om te testen of hij nog energie af geeft of niet.’