Niet zo makkelijk: is deze foto fake?


foto fake of niet

Je moet niet alles geloven dat je leest, heette het vroeger al. Nu het begrip fake news opgeld doet, blijkt dat eens te meer. Maar moet je wel alles geloven dat je ziet? Dat foto’s gemanipuleerd kunnen worden is wel bekend, ook grote bedrijven maken zich er schuldig aan. Kunnen mensen dat herkennen? Om die vraag te beantwoorden hebben onderzoekers van de Britse Warwick universiteit een test ontworpen en online gezet.

Daarbij krijgen deelnemers tien foto’s te zien die al dan niet digitaal zijn bewerkt. Mensen, bomen en andere objecten zijn er soms in geshopt of juist verwijderd. Bij sommige objecten is dat makkelijk te zien (er staat iets, maar er is geen schaduw), bij andere is de manipulatie een stuk moeilijker te detecteren.

Hoe moeilijk, blijkt uit het feit dat 700 deelnemers gemiddeld 66 procent van de foute foto’s herkennen. En dan vooral als de manipulatie niet goed is uitgevoerd. Bijvoorbeeld als de schaduw van de ene persoon naar links staat, terwijl zijn buurman een schaduw naar rechts heeft. Toch zien de meeste mensen dat niet gelijk. Vaak wordt als antwoord gegeven dat mensen ‘het gevoel hebben’ dat een foto is gemanipuleerd, maar dat ze niet precies kunnen zien hoe.

Dat heeft nogal wat gevolgen voor ons gebruik van media, schrijven de onderzoekers in het vakblad Cognitive Research. We nemen op een dag tientallen, misschien wel honderden foto’s tot ons, vaak vluchtig, met name via sociale media. Door een beeld te manipuleren, bijvoorbeeld door een vluchtelingenbootje op volle zee te shoppen in plaats van vlak voor de Libische kust, kun je het gevoel over de samenleving manipuleren. Als het goed wordt gedaan, kun je dat dus maar moeilijk zien.

En de foto hierboven? Die is inderdaad bewerkt. Alleen is het niet de vis die de man in zijn handen houdt. Het bootje op de achtergrond is in het beeld geshopt.