Is de mythe van de kraken gekraakt?


Is de ‘kraken’ nu een mythe of een echt beest? Volgens een Amerikaanse paleontoloog zijn we weer een stap dichter bij het antwoord op die vraag.

De kraken zou een reusachtige inktvis zijn die in de diepte van de oceaan wacht om schepen en hun bemanning aan te vallen. In boeken van Jules Verne en films als The Pirates of the Carribbean wordt het huiveringwekkende verhaal verteld.

Het dier dat als inspiratiebron voor de kraken in aanmerking komt, is de Kolossale inktvis (mesonychoteuthis hamiltoni). Met een lengte van 12 tot 14 meter is het dier met recht kolossaal te noemen. Er is weinig bekend over deze dieren. Pas in 1925 werd het bestaan van de soort bevestigd toen twee tentakels werden aangetroffen in de maag van een walvis. Het duurde echter tot 2007 voor een eerste intact exemplaar werd aangetroffen.

Dit jaar hebben vissers uit Nieuw-Zeeland een tweede Kolossale inktvis opgedoken, zo berichtte FAQT al eerder. Het 350 kilo zware, vrouwelijke overschot werd indertijd meteen ingevroren en dit najaar weer ontdooid om te onderzoeken. Maar toch: dit dier is niet zo groot en woest als in de verhalen.

Paleontoloog Mark McMenamin raakt steeds meer overtuigd dat de kraken ooit wel heeft bestaan. Fossiele vondsten in het Berlin-Ichthyosaur State Park (Nevada) zijn volgens hem een sterke aanwijzing.
In het gebied worden fossielen van de ichthyosaurus gevonden, een prehistorisch zeedier dat met 14 meter zelf ook geen kleintje was, maar wel werd gedood door gigantische inktvissen. Inktvissen hebben de gewoonte om karkassen en botten op een bepaalde manier te bepotelen en zelfs te rangschikken.

Tijdens een bijeenkomst van de Geological Society of America bij Mount Holyoke College toonde de paleontoloog zijn nieuwste fossiele vondst: een stuk van de snavelachtige bek van een mogelijke kraken. Ook betoogde hij dat de ichthyosauriërs van Nevada voor hun dood wel degelijk in diep water zwommen – het leefgebied van de kraken – en niet zoals aangenomen ondiep water.

De scepsis onder wetenschappelijke collega’s is groot, zo bericht ABC Science. Ze zijn wel geïntrigeerd, maar ze willen meer bewijs zien dat andere mogelijke verklaringen uitsluit. Zo zouden ook aaseters verantwoordelijk kunnen zijn voor de opmerkelijke rangschikking van de botten van de ichthyosauriërs. Het onderzoek gaat door, de mythe leeft voort.