Is de moordenaar blank? Dan krijgen videospelletjes de schuld


schutter

Vooral bij massale schietpartijen werpen media en politici vaak de vraag op: was de schutter geïnspireerd door videospelletjes? Nieuw onderzoek toont aan dat de vraag vooral wordt gesteld als de moordenaar blank is. Volgens de onderzoekers, van de Amerikaanse Villanova University, laat dat zien dat we graag in stereotypes denken.

Videospelletjes zijn overigens niet de oorzaak van schietpartijen, dat is inmiddels wetenschappelijk vastgesteld (maar ze maken jongeren wel seksistisch). Toch komt gaming vaak weer bovendrijven als iemand weer eens meerdere slachtoffers heeft gemaakt door wild om zich heen te schieten. Dat is dus op zichzelf al onterecht, maar daar houdt het niet op.

De onderzoekers lieten een groep proefpersonen een verzonnen nieuwsbericht lezen over een schutter die ook fanatiek gamer was. Bij de ene helft stond bij het artikel een foto van een blanke man, bij de andere helft was de schutter zwart. De vraag was of zijn hobby een rol had gespeeld bij de schietpartij. Bij de blanke gaven de proefpersonen veel vaker het gamen de schuld.

De media doen niet anders. De onderzoekers analyseerden 204.796 mediaberichten over schietpartijen tussen 1978 en 2018. Bij blanke schutters kregen videospelletjes acht keer vaker de schuld van de gebeurtenis. Volgens de onderzoekers zoeken media bij hen vaker naar een externe factor om te verklaren waarom iets is gebeurd. Bij schutters uit minderheidsgroepen is geweld eerder ‘een gegeven‘.

De onderzoekers roepen op voorzichtig te zijn bij het verklaren van schietpartijen. Media voeden daarmee mogelijk vooroordelen en belemmeren het benoemen van de werkelijke oorzaken. Schutters zijn vaak psychisch gestoord.

(APA PsycNet)