Is aspartaam gevaarlijk?


chocolade

Ik hoor regelmatig dat aspartaam (en andere zoetstoffen). Slecht voor je zijn. Ze zouden diarree kunnen veroorzaken, je zou er kanker van krijgen, je zou er van uitdrogen, het zou je spieren kunnen aantasten… Maar ik heb ook gehoord dat de wetenschap nog niks er over heeft kunnen bewijzen (behalve de diarree). Wat is er echt over aspertaam bekend en waar komen die roddels vandaan? – Saskia U.

Over de zoetstof aspartaam doen inderdaad nogal wat wilde verhalen de ronde. Er zijn sites op internet te vinden waarop de stof van van alles en nog wat de schuld krijgt. Kanker, hersenbloedingen, ‘uitgedroogde spieren’ (wat dat ook mag zijn) en bloedarmoede worden allemaal genoemd als gevolgen van het consumeren van aspartaam en een hele trits andere zoetjes. Toch ligt het gewoon in de supermarkt, bij de andere zoetstoffen.

Hoe dat kan? Omdat aspartaam door voedsel- en warenautoriteiten over de hele wereld (dus ook in Nederland) uitgebreid is getest en onschuldig is bevonden. Onder invloed van allerlei consumentenbonden zijn de tests vaak herhaald. Nog steeds blijkt het veilig. Wel met de waarschuwing dat als je er heel veel van eet, je diarree kunt krijgen. Ook bestaat de uiterst kleine kans dat je er allergisch voor bent. Het enige effect: aspartaam blijft gewoon op de markt.

Mensen die geloven in samenzweringen zien hierin een bewijs dat overheden en big business met elkaar samenspannen om het giftige aspartaam op de markt te houden. Maar neem van ons aan dat vooral in Amerika de eventuele schade van een giftig product zó groot is, dat een bedrijf er failliet aan zou kunnen gaan. Het is onwaarschijnlijk dat een onderneming dat risico zou willen lopen. Bovendien: dan zouden de Franse, Japanse, Australische, Indiase, Griekse en al die andere voedselautoriteiten ook in het complot moeten zitten. Want ook in deze landen is zoetstof in allerlei vormen gewoon te koop.

Bovendien komen de mensen die claimen dat aspartaam giftig is, met een waslijst aan ziektes die je er van kunt krijgen. Dat kan niet. Een gif heeft meestal één of twee zeer specifieke effecten, zoals ademnood of verkrampte spieren. Van een en hetzelfde middel kun je niet én kanker én blindheid én ademnood én een epileptische aanval krijgen.

De reactie’s op dit artikel zullen er ongetwijfeld niet om liegen. Wie durft te beweren dat aspartaam ongevaarlijk is, krijgt op internet meestal flink de wind van voren. Nog een teken dat er erg overspannen wordt gesproken over dit onderwerp. Hoe dat kan? Zie daarvoor dit verhaal over samenzweringstheorieën. Voor de goede orde, de auteur van dit stukje had een uur geleden aspartaam in zijn koffie en voelt zich kiplekker.