Irritante deuntjes in je hoofd


Je zit in de auto en hoort een muziekje op de radio. Vervolgens zit je het de hele dag te neuriën, tot je er helemaal gek van bent. Is je dat wel eens overkomen? Gefeliciteerd, je behoort tot de 90 procent van de mensheid die hier last van heeft.

Dit hoge cijfer is een van de uitkomsten van een onderzoek van de University of London (GB) naar het fenomeen ‘deuntjes in je hoofd’. De musicologen van de universiteit ontdekten ook dat mensen er gevoeliger voor zijn als ze in een ‘uitgesproken emotionele toestand’ verkeren. Met andere woorden: als je blij, kwaad of geïrriteerd bent.

Een nummer vaak horen speelt een belangrijke rol bij het irritante deuntjes fenomeen. Ook een herinnering kan een liedje keer op keer oproepen. Als je de buurvrouw zag toen je het deuntje op de radio hoorde, dan spelen je hersens het meestal opnieuw af als je haar weer ziet.

Zo kom je er aan, maar hoe kom je er vanaf? Volgens de onderzoekers helpt het lezen van een boek of een andere inspannende mentale bezigheid om een deuntje te uit je hersens te wissen. Maar zelfs dan kan het ineens onverwacht weer de kop op steken. Omdat je de volgende ochtend de buurvrouw weer ziet bijvoorbeeld.

Op de video het meest irritante deuntje dat de redactie van Faqt kon bedenken. Waarschuwing: dit krijg je minstens een week niet meer uit je hoofd.