Iraniërs geloven in tovenarij


In Iran zijn recent enkele hoge ambtenaren opgepakt. De aanklacht? Ze zouden boosaardige tovenaars zijn.

Iran is een islamitische republiek, maar dat betekent niet dat ze niet ook een beetje bijgelovig zijn. Zes medewerkers van president Ahmadinejad zijn opgepakt omdat ze djinns zouden zijn. Dat is de aanduiding voor een kwade tovenaar die mensen ziek kan maken. Topambtenaar Abbas Ghaffari zou zelfs een openbaar aanklager via een vloek een hartaanval hebben bezorgd.

Het geloof in tovenarij in het Midden Oosten is ouder dan de islam.

President Ahmadinejad . Foto: Jose Cruz.
De profeet Mohammed heeft dat geloof echter in de islam opgenomen en zelfs een heel hoofdstuk in de Koran aan djinn geweid (72, al-Djinn).

Voor veel Iraniërs en Arabieren is het daarom heel normaal om te geloven in vervloekingen, ziektes die worden veroorzaakt door een ‘kwaad oog’ en toverspreuken die pech veroorzaken.

Vorig jaar nog werd een Libanese man opgepakt in Saudi Arabië omdat hij op een Arabisch satellietstation de toekomst voorspelde. Toen hij op pelgrimstocht naar Saudi Arabië ging, werd hij daar opgepakt door de religieuze politie, op beschuldiging dat hij een djinn zou zijn. Een rechtbank veroordeelde de man tot de dood door onthoofding, maar deze straf werd omgezet in levenslang.

Wat er met de Iraanse ambtenaren gaat gebeuren is onduidelijk. De rechtspraak in Iran is weinig transparant. Bovendien is er een sprake van tovenarij in het normale strafrecht.

Follow Faqtman on Twitter