Iran: ‘Onislamitisch haar’ verboden


Paardenstaart? Spuuglok? Dan mag je als man Iran niet meer in. Teheran heeft een lijst gemaakt met ‘islamitisch haar’

Het Iraanse ministerie van Cultuur heeft een fotoboek van goedgekeurde kapsels gepubliceerd. Daarin staan kapsels die passen bij de ‘huidskleur, cultuur en religie, en de islamitische wet’. Het boek is uitgegeven ter ere van het ‘festival van bescheidenheid’ dat later deze maand wordt gevierd.

dreamstime_10581106

Het ‘haarboek’ is al de zoveelste absurde PR-blunder van het regime in Iran. Eerder beweerde een geestelijke in de regering dat aardbevingen worden veroorzaakt door vrouwen die te veel met hun borsten te koop lopen. Dat bracht een studente ertoe om haar zusters wereldwijd op te roepen een dag lang te kleine shirtjes te dragen. Een aardbeving bleef uiteraard uit.

Het haarboek is vooral bedoeld als tegenactie tegen ‘decadente westerse stijlen’ die steeds vaker in Iran worden waargenomen. Vooral de paardenstaart voor mannen moet het ontgelden. Gel mag wel, ‘mits in bescheiden hoeveelheden’. Een goatee is ook niet verboden, maar dient vooral pluizig te zijn. Vraag je je toch af: wat zouden ze van het haar van Wilders vinden?

Beeld: © Ldambies | Dreamstime.com